Przeczytałem już licencje creative commons ale mam parę pytań dotyczących praw autorskich. Z tego co się dowiedziałem (jeśli coś napisze źle to proszę mnie poprawić) to muzykę pobraną z tego serwisu mogę dowolnie rozpowszechniac jeżeli pozostawię notatkę o autorze, a za jej rozpowszechnianie nie będe pobierał opłat. Wynikało by z tego, że mogę ją puszczać w niekomercyjnym radiu. Czy mam rację?
Jeżeli tak to mam drugie pytanie. Czy jeżeli będe ją puszczał w radiu, z którego nie będe miał korzyści materialnych ale ze strony internetowej radia będą wpływały pieniądze za reklamy na stronie (nie w radiu) to jest to już niezgodne z licencją, a co za tym idzie nielegalne?
Wszystkie utwory prezentowane na Jamendo jak zauważyłem oparte są na licencji Creative Commons dostępnej pod tym linkiem: [url]http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/pl/legalcode[/url] Zapoznałem się z ową licencją pod kontem odtwarzania muzyki w radio internetowym, ponieważ ten temat tez mnie interesuje. Oczywiście przyjmijmy że my jako właściciele stacji czy osoby z nią współpracujące nie dostajemy żadnych środków pieniężnych za jej działalność. W punkcie czwartym (- uprawienia) licencji do której link podałem powyżej, czytamy: IV. Uprawnienia. Cytat:
1. Licencjodawca udziela niniejszej licencji, która jest licencją nieodpłatną, niewyłączną, na czas nieoznaczony, której stosowanie nie jest ograniczone terytorialnie, do korzystania z Utworu w następujący sposób: a) Zwielokrotnianie Utworu, włączanie Utworu do jednego lub więcej Utworów Zbiorowych, zwielokrotnianie Utworu jako części Utworu Zbiorowego, b) Tworzenie i zwielokrotnianie Utworów Zależnych, c) Rozpowszechnianie zwielokrotnionych egzemplarzy lub fonogramów, na których Utwór jest zwielokrotniony, publiczne odtwarzanie, publiczne wykonywanie, publiczne odtwarzanie drogą cyfrową Utworu oraz Utworu jako części Utworu Zbiorowego, d) Rozpowszechnianie zwielokrotnionych egzemplarzy lub fonogramów, na których Utwór Zależny jest zwielokrotniony, publiczne odtwarzanie, publiczne wykonywanie, publiczne odtwarzanie drogą cyfrową Utworu Zależnego. 2. Powyższe uprawnienia Licencjobiorca może wykonywać na wszystkich rodzajach nośników, we wszystkich rodzajach środków przekazu, oraz we wszystkich aktualnie znanych formatach. Powyższe uprawnienia obejmują także uprawnienie do dokonywania drobnych, technicznych modyfikacji Utworu koniecznych do dostosowania wykonywania uprawnień do różnych środków przekazu, nośników lub formatów. Wszystkie prawa wprost nie objęte licencją uważa się za nieudzielone, w szczególności te prawa, które określone są w punkcie V. 5. i V. 6. Licencji.
Koniec cytatu.
Powyższe punkty tycza się oczywiście użytku niekomercyjnego o czym mowa w dalszej części. (patrz: ograniczenia)
Podsumowując: utwory można rozpowszechniać i wykonywać jeśli podaje się ich autorstwo, nie wykorzystuje się ich w celach komercyjnych. Licencjodawca (co zaznaczono w podpunkcie czwartym i piątym działu V. Ograniczenia) nie może pobierać opłat za odtwarzanie muzyki w celach niekomercyjnych, chyba ze odtwarzanie utworów skierowanie jest na uzyskanie środków pieniężnych lub wynagrodzenia.
Wnioskując z licencji sądzę iz można odtwarzać za darmo utwory zgromadzone w serwisie Jamendo oparte na licencji Creative Commons, kiedy odtwarzamy je niekomercyjnie i za darmo nie otrzymując za to żadnych pieniędzy. Podaniem autora utworu może być informacja na stronie "teraz leci..." oraz informacja o tym w programie z którego odtwarzamy radio. Dodam jeszcze że uważam iż skoro twórcy tych utworów wyrazili zgodę na wykorzystanie ich utworu, to nie trzeba opłacać za ich opublikowanie ZAiKS'u.
Zaznaczam iż są to tylko moje przemyślenia za które nie biorę odpowiedzialności. Jeśli źle sądzę, proszę o poprawianie mnie.
Witam,a co jesli puszczam ja na przyklad w pubie, przez co ludzie przychodza zeby posluchac dobrej muzyki.Przez to ze ja puszczam, ludzie kupuja u mnie drinki,piwo,cole itp. przez co daja mi zarobic. Jak sie wtedy sprawa przedstawia?
jest tak. możesz puszczać ją w pabie, netowym radiu, przez okna na osiedlu i na placu piłsudskiego. byleby ludzie wiedzieli kto to jest. jak bierzesz kasę ze stronki, żeby opłacić sobie miejsce na serwerze, to nie musisz płacić autorom <chyba że chesz. może przecież być też tak, że za reklamy będziesz miał np. 20 zł nadwyżki i co miesiąc 10 wpłacisz jakiemuś wykonawcy {powiedzmy wyłonionemu w drodze plebiscytu przez słuchaczy :)}> oczywiście mówimy o licencji 'uznanie autorstwa; użycie niekomercyjne'. nie wolno ci wykorzystać takiej muzyki w projektach, które przynoszą ci zysk jako taki, tj. jak byś robił komercyjny (tzn puszczany ogólnie w kinach) film bądź sztukę w teatrze. ps. link do ewentualnego radyjka proszę. pozdrówki.
Witam może odejdę od tematu radia internetowego, ale tez mam pytanie co do licencji. Potrzebujemy z kolegą podkładu muzycznego do filmu robionego na konkurs, nie jest to komercyjny film wiec teoretycznie można było by użyć muzyki ze społeczności Jamendo, ale jak ma sie licencja do tego jak byśmy wygrali ? Wtedy to już można było by uznać całe przedsięwzięcie za komercyjne bo od początku byliśmy nastawieni na uzyskanie wygranej. Czy mógłby ktoś naświetlić ten temat.
Warto pamiętać o tym, że jeśli do powstającego filmu pasuje idealnie podkład z muzyką wydaną na licencji ograniczonej w sposób na przykład taki: - do użytku niekomercyjnego - bez utworów zależnych - słuchać stojąc na lewej nodze to nie jest to w żaden sposób ostateczne. Autor może dowolną część licencji uchylić na Twoją prośbę. Czyli piszesz maila do autora, że jego muzyka idealnie pasuje do filmu na konkurs. Że będzie to typowy film historyczny "historia pewnego kapcia" i wydany zostanie na licencji CC-BY-SA i wreszcie, że osobiście uploadujesz go na YouTube zaraz po ogłoszeniu wyników konkursu (wcześniej nie bo konkurencja nie śpi.). Bardzo prosisz o zezwolenie na wykonanie jakby nie było utworu zależnego z wykorzystaniem tego kawałka, a wdzięczność Twa będzie dozgonna. W wielu przypadkach dostaniesz zgodę na użycie muzyki, między innymi dlatego, że autor publikując swoją muzyke na Wolnej licencji jest już świadom w jakiś sposób o co w tym wszystkim chodzi. A jeśli się nie zgodzi, cóż ... przynajmniej będziesz wiedział, że próbowałeś.
Tak zrobiliśmy i tego samego dnia wykonawca odpisał do nas z potwierdzeniem ze możemy użyć jego utworów, chodź licencja na jakiej zostały tutaj umieszczone chyba tego nie pozwalala.
Wiec rada na przyszłość: Jak już coś znajdziecie to najlepiej skontaktować sie z wykonawcą i zobaczyć co on powie, nawet jak licencja może nam zabronić czegoś już na samym początku.
Cześć, Czy twoje radio internetowe jest związane z stroną internetową z której będziesz miał korzyści materialnych? Jeżeli tak, to lepiej wybieraj utwory na licencji CC które pozwalają na użycie komercyjne, inaczej, bez zgody artysty, byłoby to nielegalne.
Witam Nie będe tworzy nowego tematu bo sprawa jest odrobinke w temacie.
Ogólnie ta licencja w pewnych miejscach sama sobie przeczy...
Jak może być zgoda na użycie w celach com jak poniżej czasami jest napisane "nie modyfikujesz, nie przekształcasz i nie tworzysz na bazie tego albumu"
Żeby stworzyć reklamke trzeba zmodyfikować utworek chociażby poprzez dogranie treści eh
Nie wiem kto wymyślał to wszystko ale bardziej pomieszać nie mogli.
Chetnie bym użył nie jednego utworku w spocie radiowym, który nie ma klauzuli że nie jest komercyjny - inne zamiast mieć że są komercyjne to poprostu nie mają żadnej informacji na ten temat.
W licencji -każdej powinno być gdzieś jasno napisane - możesz użyc tego utworu do każdego celu komercyjnego tj produkcja spotów tv radiowych na teryt całego świata. Albo coś podobnego.
Podaj może jakieś przykłady kawałków opisanych jak wyżej, generalnie z licencją takich problemów nie ma, aby być w 100% pewnym, że kawałek się nadaje szukasz czegoś licencjonowanego CC-BY O licencjach można poczytać na creativecommons.pl podejrzewam, że kłopoty sprawia wyszukiwarka utworów na jamendo, która doskonała nie jest i AFAIK będzie modyfikowana między innymi właśnie w okolicy "szukania po licencjach".