Od 1 do 50 z 50
że jestem oburzony tym, że Jamendo wprowadziło mnie na minę?
Puszczałem wolną muzykę i muszę za nią płacić.
Na razie stoart przedstawił mi sensowne informacje przemawiające za tym, że to oni mają rację.

). Na razie zostałem z oskarżeniami ze strony stoart i niczym więcej...
instytucja z namaszczeniem ministra kultury
ma dużą wiarygodność
znalazłem w sieci kilka tekstów o wspomnianym przez Ciebie zaiksie i ich "przygodzie z (wolną) piosenką". Tam zwalili na anonimowego "urzędnika zaiks". Tutaj mamy do czynienia z "kierownictwem". Uzbrojony w znalezione argumenty, zadzwoniłem do centrali stoart, by uzyskać od nich sprostowanie. Po naświetleniu sprawy (co to jest CC, jak odnosi się ono do "publicznego odtwarzania" itp.), miła pani ze stoart powiedziała najpierw, że to logiczne i oczywiste - jeżeli ktoś nie chce pośrednictwa stoart - nie ma obowiązku. Żyjemy przecież w wolnym państwie. Cały uradowany powiedziałem "wobec tego słowa dyrektora Wiśniewskiego należy uznać za niebyłe?" I tutaj szok
! Pani najpierw zrobiła pauzę, potem westchnienie, a na końcu powiedziała, że "skoro dyrektor Wiśniewski tak mówi, to musi to być prawda. Proszę zapomnieć o moich słowach i uznać słowa dyrektora za oficjalne stanowisko stoart".
Wycofal sie, wiec przegral. :-)
Dyrektor Wiśnieski: "powtarzam: prawa autorskie są niezbywalne a samozwańcza "licencja Creative Commons" nie ma mocy prawnej. Ci muzycy, w świetle polskiego prawa, są normalnie chronienie, więc stoart ma obowiązek pobierać w ich imieniu opłaty"
. beznadziejność tej sytuacji polega na tym że nikt w tej sprawie nic nie robi. trzeba napisać w tej sprawie do ministerstwa Kultury, ponieważ z tymi złodziejami nie ma co rozmawiać. a że niby za co niby oni mają dostać te pieniądze?? za moją ciężką pracę??? niech spierdalają na posejdona, chociaż i tam by ich nie chcieli, bo by jeszcze wprowadzili tantiemy za śmierć!!!

. A ludziom dam wypowiedzenia z pracy i zatrudnię na czarno. Jak przyjdzie kontrola skarbowa i inspekcja pracy powiem "wypadek przy pracy!". Podejrzewam tylko, że dla mnie, szarego przedsiębiorcy, skończy się to znacznie bardziej tragicznie niż dla organizacji podobno stojącej na straży praw artystów

tez mogla tak zrobic?
Wg DI 2 kwietnia miało się odbyć spotkanie STOART-u z CC Polska. Wiadomo coś o ustaleniach tegoż?
Oświadczenie Związku Artystów Wykonawców STOART
w sprawie Creative Commons
Dnia 2 kwietnia 2008 odbyło się spotkanie STOART z przedstawicielami Creative Commons.
Na spotkaniu zostały omówione sposoby działania CC i STOART. Obydwie strony stwierdziły, że wskazane jest współdziałanie obu organizacji w celu prawidłowego egzekwowania praw artystów wykonawców.
Poniżej przedstawiamy stanowisko STOART odnośnie licencji Creative Commons:
*Licencje CC nie mają wpływu na organizacje zbiorowego zarządzania w przypadku, w którym są udzielone do celów niekomercyjnych.
*STOART uznaje licencje CC, jednakże dotychczasowe licencje (do wersji 2.5) w opinii STOART nie obejmują praw artystów wykonawców. Na dzień dzisiejszy nie ma odpowiednich licencji CC odnośnie praw pokrewnych.
*W momencie pojawienia się licencji obejmującej prawa artystów wykonawców powstaje kilka problemów, które powinny zostać rozwiązane wspólnie przez organizacje zbiorowego zarządzania i Creative Commons, w szczególności:
- w przypadku, w którym jeden z artystów udziela licencji, a inni członkowie zespołu nie wyrażają takiej zgody;
- w przypadku, w którym artysta wykonawca powierzył STOART-owi w zarząd i pod ochronę swoje artystyczne wykonania i jednocześnie udostępnił je na licencji CC;
- wprowadzenie systemu weryfikacji, który by umożliwił określenie, że osoba która udzieliła licencji jest osobą faktycznie uprawnioną do jej zawarcia;
- brak środków kontroli odnośnie tego czy dany utwór/artystyczne wykonanie jest wykorzystywane zgodnie z treścią licencji;
- wyłączenie odpowiedzialności CC za naruszenie licencji.
W opinii STOART powinna zostać stworzona i na bieżąco aktualizowana baza licencjowanych przez CC utworów/artystycznych wykonań, dzięki której będzie można zweryfikować status danego utworu/ artystycznego wykonania w szczególności sprawdzić czy dane artystyczne wykonanie jest chronione przez STOART i czy wszyscy artyści wykonawcy udzielili bądź nie udzielili licencji na komercyjne jego wykorzystywanie.
Zarząd ZAW STOART
Warszawa, dnia 28 kwietnia 2008 r.
Od 1 do 50 z 50